NYHET

Vad som står på spel är stabiliteten i klimatpolitiken

Även 2024 sägs bli det varmaste året sedan man började registrera den globala temperaturen. Så har man sagt varje år, åtminstone de senaste 10 åren. Klimatförhandlingarna i Baku i Azerbajdzjan lär inte bära hem alla framgångar man önskade och förväntade sig. Den gröna omställningen möter många utmaningar runtom i världen, åtminstone i västvärlden. Presidentvalet i USA lär bli ännu ett bakslag om det stora amerikanska klimatpaketet dras tillbaka av Donald Trump. Här hemma översköljs vi av nyheterna om North Volts ekonomiska bekymmer och de konsekvenser det har för tusentals utlandsrekryterade medarbetare som i hopp om framgångsrika år satte nytt bo här i landet. Många tvingas snart lämna landet om de inte finner ett nytt arbete. Konsekvenserna för Skellefteå kommun och dess bolag lär också bli betydande. Volvo Cars aviserade också tidigare att man reviderat sin strategi och målet om helt eldrivna bilar till 2030. Volkswagen har stora utmaningar och många andra biltillverkare har stor utmaning att matcha de kinesiska, ofta statligt subventionerade, bilmodellerna. Här hemma skyller regeringen på Försvarsmakten när de avvisar planerna på 13 havsbaserade vindkraftsanläggningar i Östersjön. Listan kan förstås bli ännu längre och dystrare.

Exempelbild

Vad som står på spel är stabiliteten i klimatpolitiken. Den svajighet som råder kring frågan äventyrar inte bara framtida generationers möjligheter att leva kvar på många platser på jorden utan också rycker undan mattan för investerare och näringsliv som efterfrågar stabilitet och kontinuitet. Ingen väljer att satsa på en bransch som man inte vet om den finns kvar om några månader.

Skeptiker mot klimatförändringar har på sistone mobiliserat sina krafter och lyckats trycka tillbaka de framsynta försök som gjorts för att bana ny och hållbar väg framåt.

Våra barn och barnbarns framtid och existens står på spel. Många länders överlevnad står på spel. Miljontals människors liv står på spel. Om någon tror att man lyckas hålla tillbaka migrationsvågorna när klimatet försämrats, vattnet sinat och torkan och missväxten brett ut sig så är man inget annat än naiv. Världens klimatutmaning är allas utmaning.

I den svenska politiken måste man göra det som man alltid tidigare gjort, dvs. sitta ned, förhandla och skapa långsiktiga förutsättningar för den gröna omställningen – i Europa, i Sverige, i regioner och kommuner. Kostnaden för att inte agera är betydligt större. Passiviteten kommer att hinna i kapp oss vare sig vi vill eller ej. Då är det för sent att vakna upp i en värld som inte präglas av mänsklig harmoni och en hållbar utveckling.

Bijan Zainali