NYHET

Dags att se över valsystemet!

Ring klocka, ring! Ring ut det gamla och ring in det nya året. Så låter det ungefär när vi tar avsked från det gamla året och välkomnar det nya. Inför varje nytt år brukar vi också till mans lägga nyårslöften som vi ska uppfylla under det nya året.

Exempelbild

Frågan är då vad det partipolitiska nyårslöftet borde vara. Därom råder det nog olika meningar. Betraktar man de samhällsutmaningar som vi står inför – som de flesta förnuftiga människorna borde vara överens om – behövs nya grepp för att säkra välfärdsstatens överlevnad. Det handlar dels om att försvara grundidén med den solidariska välfärdsmodellen som garanterar alla invånare rätt till jämlika förutsättningar och jämlik samhällsservice, dels att värna fundamentet, dvs. det demokratiska statsskicket. Jag har inga ambitioner att måla upp en svart bild av det demokratiska skicket i landet men utvecklingen med alltför svaga politiska ledningar runtom i kommuner och regioner samt på den nationella nivån borde föranleda en djupare politisk analys. Grunden för det demokratiska systemet är väljarnas möjligheter att utkräva politiskt ansvar av de folkvalda. I en situation där en politisk ledning med en viss politisk idé ibland får genomföra oppositionens politik eller budget skapar ett demokratiskt dilemma som borde oroa alla politiska konstellationer oavsett färg och form. Hur utkräva ansvar som väljare om färgen på en ledning är en och den genomförda politiken en annan. Vem ansvarar för den förda politiken; den som styr eller oppositionen som genomdrivit ett förslag?

Självklart blir frågan alltid var gränsen för att behålla makten går för en politisk ledning. Om läget blir oförändrat även med en ny ledning, om även den nya ledningen ser sig tvungen att genomföra politiska förslag som man egentligen inte vill se genomförda har ingen lösningen kommit till stånd.

Dilemmat kastar ljus över nödvändigheten av en analys och debatt om hur principerna för parlamentarismen i svensk demokrati ska stärkas på längre sikt. Valsystemet i Sverige har historiskt byggt på proportionalitetsprincipen. Spärren i valsystemet har haft som syfte att stänga ute alltför små partier från de politiska församlingarna på nationell, regional och kommunal nivå. De senaste årens utveckling visar dock att antalet enfråge- och populistiska partier ökar i församlingarna vilket har skapat stora svårigheter att bilda stabila politiska ledningar med egen majoritet. Alla valsystem har självklart för- och nackdelar, men det är enligt min uppfattning dags att se över valsystemet. Antingen övergå till majoritetsval i enmansvalkretsar eller höja spärren i de olika valen. Väljarna förtjänar tydlighet i vilken politik som genomförs och vem som är ansvarig, och demokratin förtjänar stärkt legitimitet och genomförandekraft. Alla partier, särskilt de större, har ett ansvar för att stärka demokratin och väljarnas möjligheter att utkräva ansvar.

Bijan Zainali
Regionråd (S)
Ordförande Västtrafik AB

Socialdemokraterna i Västra Götalandsregione